{ "title": "Avuç İçi Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/avuc-ici-sedef-hastaligi-7010.jpg", "date": "21.01.2024 10:06:28", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Avuç içi sedef hastalığı, Sedef hastalığı deri hastalıklarının en önemlilerinden biridir. Kişide kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Kişilerde sık rastlanan deri hastalıkları arasında yer almaktadır. Sedef hastalığı daha çok dirsek ve diz bölgelerinde saçlı deride var olmaktadır. Bazı kişilerde avuç içinde de sedef hastalığına da rastlanmaktadır. Avuç içi sedef hastalığında en belirgin şikâyet kaşıntı oluşmasıdır. Deride dökülmeler kızarıklık ve kabarmalar oluşmaktadır. Sedef hastalığı vücutta birçok yerde var olmaktadır. Bazı hastalarda ise vücudun sadece birkaç yerinde var olmaktadır. Avuç içi sedef hastalığında var olan kaşıntı, pullanma ve kızarıklığın şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Genetik bir hastalık olan sedef hastalığı 20 ile 40 yaş arasındaki kişilerde yaygın olarak gözlemlenmektedir.

Avuç içi sedef hastalığı tedavi edilmediği takdirde vücudun diğer bölgelerinde de oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle sedef hastalığının tedavisi ihmal edilmemelidir. Avuç içi sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Başka bir bedene aynı havuza girildiğinde veya yakın ilişkide bulunulduğunda bulaşma yaşanmaz. Fakat sedef hastalığının bulunduğu kişide deri hücrelerinin bağışıklık sistemindeki yanlış sinyaller nedeni ile çok hızlı çoğaldığı bir hastalıktır. Avuç içi sedef hastalığı yıllarca devam edebilen bir hastalıktır. Fakat çoğu zaman ve çoğu hastada hafif bir şekilde seyretmektedir. Avuç içinde var olan yara eşliğinde kaşıntı, pullanma, kabarık bir görünüm kızarık bir deri oluşumuna rastlandığında zaman geçirmeden doktora gidilmelidir.

Avuç içi sedef hastalığı neden olur?
Avuç içi sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Çoğu zaman tedavide kortizonlu kremler kullanılmaktadır. Kortizon içeren doktor tavsiyeli kremler hastalığın şikâyetlerini en aza indirmekte hatta yok etmektedir. Kortizonlu kremin kullanılmadığı dönemlerde hastalık tekrar avuç içinde belirmekte ve aynı şikâyetlerin oluşmasına neden olmaktadır.

" } ] }