{ "title": "Bebeklerde Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/bebeklerde-sedef-hastaligi-4501.jpg", "date": "21.01.2024 12:58:24", "author": "Hayrettin TANIŞ", "article": [ { "article": "Bebeklerde sedef hastalığı, en fazla görülen sedef hastalığı plak tipinde olan hastalık türüdür. Çoğu zaman bebeklerde ve çocuklarda saç derisi bölgelerinde görülmektedir. Ayrıca yeni doğan bebeklerde sedef hastalığı ekseriyette idrar bölgesi çevresinde başlamaktadır. Bunun nedeni ise bebeğin dışkının ve idrarın sedef hastalığının tetikleyici bir faktör olarak görmesidir. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerden dolayı sedef hastalığının başladığı görülmüştür. Çocuklarda daha fazla görülen sedefler karşısında bu oluşan yaraların kabuklarını kavlatma olmaması için güneşten uzak kalması sağlanabilir. Böylece hastalığın çoğalması engellenmiş olur. Ayrıca çocuklarda ve bebeklerde erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında sedef hastalığının görülme riski daha fazladır. Sedef hastalığı bebek ve çocuk çağındaki kişilerde psikolojik açıdan da yıpratıcı etkiler doğurabilir. Çünkü görünümü açısından yüzlerde veya el ve ayak kısımlarında döküntüler, kaşıntılı kabarıklıklar oluşması nedeniyle diğer bebek ve çocuklardan farklı bir görünüm sergilemektedirler. Bu sebepten dolayı duygusal bir sorun ve çöküntü yaşayarak psikolojik açıdan olumsuz etkilenirler.

Bebeklerde sedef hastalığı için dikkat edilmesi gerekenler

Sedef hastalığı çoğu zaman bebeklerde simetri kızarıklıklar, kaşıntılı lezyon yaralar, el ve ayak tabanlarında sedefler ile kendini gösterir. Kimi bebeklerde ise daha hafif belirtilerle sedef hastalığı kendini gösterme durumu olabilir. Bazı durumlarda ise daha ağır aşamada gösteren sedef hastalığı görülebilir. Bu nedenden dolayı bebeklerin hareketlerini kısıtlayacak etkiler meydana çıkabilir.

Kimi çocuklarda tırnaklara yerleşen lezyonların sarı lekeler, iltihaplanma ve kalınlaşma, yara gibi sonuçlar gösterdiği görülmektedir. Ayrıca sedef hastalığı bulunan bebeklerin vücut bölgelerinin tamamı gözlem altına alınarak takip edilmesi gerekir. Ayrıca tırnaklarda oluşan sedef romatizması gibi ağır seyreden sedefe çevirme ihtimali olabilir. Bebeklerde görülen saç derisindeki lezyonlar sonucu kabuklanmalar ve kaşıntı meydana gelmektedir. Bu hastalık çoğu zaman egzama ile karıştırıldığından dolayı tedavi edilmede gecikmeler görülmektedir. Sedef hastalığının cilt hastalıkları sorunlarından farklı olduğunu, bu hastalığın kırmızı zemine yerleşen kabuklanmalar ve pullanmalar halinde olması durumunda, ailenin de geçmişinde kronik sedef hastalığı olup olmadığının dikkatle takip edilmesi çok önemlidir.

" } ] }