{ "title": "Ciltte Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/ciltte-sedef-hastaligi-4437.jpg", "date": "19.01.2024 08:34:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ciltte sedef hastalığı, normalde ortalama ayda bir defa kendini yenileme özelliği olan cilt, sedef hastalarında nedeni tam olarak bilinmese de birkaç günde bir kendini yenilemeye çalışır. Fakat birkaç günde bir kendini yenilemeye çalışan cilt normal ciltler gibi sağlıklı olmaz. Cilt yüzeyinde yama şeklinde, sınırları belli olan, kuru ve kaşıntılı kızarıklıklar oluşur. Beraberinde kepeklenme görülür. Ciltte sedef hastalığı neden olur diye sorulduğunda bu sorunun henüz net bir cevabı bulanamamıştır.

Ciltte sedef hastalığı, kaşıntı ve ağrıyı beraberinde getirir. Sedef hastalığı halk arasında bir alerjik hastalık olarak bilinse de aslında alerjik bir hastalık değil, bağışıklık sistemine bağlı gelişen bir hastalıktır. Hastada şikâyetler belli zamanlarda diner. Ancak hastalık ataklar şeklinde tekrarlayarak yeniden oluşur. Ciltte sedef hastalığı, kronik gelişimli ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Dünya genelinde %1-3 arasında görülür. Bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Tıp dilinde psoriasis olarak tanımlanan hastalığın farklı türleri vardır. En fazla karşılaşılan sedef ise plak tipi sedeftir. Bu sedef türünde yama şeklinde, sınırları belirgin kabarıklıklar ve pullanma görülür.

Ciltte sedef hastalığı, tüm ciltte hâkim olabilir. En fazla dirsekleri eller, ayaklar, bel gibi bölgelerde hâkim olsa da tüm ciltte de görülebilir. Ciltte sedef hastalığı yaygın şekilde görülen egzama hastalığıyla sıkça karşılaştırılabilir. Ancak sedef eklem dışında etkili olurken, egzama eklem içlerinde etkili olur. Her iki hastalık bu özelliklerinden ayrıştırılabilir.

Ciltte sedef hastalığı neden olur?

Ciltte sedef hastalığı bağışıklık sisteminin vermiş olduğu bir tepki nedeniyle ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, vücudu virüs, bakteri ve farklı hastalıklardan korumak amacıyla görevlidir. Bağışıklık sisteminin tepki vermesi için ortada bir neden yokken bağışıklık sistemi deri hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırır. Ciltte biriken bu hücreler pullanmaya sebep olur. Sedef hastalığının neden bağışıklık sistemini harekete geçirdiği günümüzde henüz kesin olarak bilinmemektedir. Fakat hastalığı tetikleyen ve risk altında olan gruplar hakkında uzmanlar bilgi verebilmektedir. Ciltte sedef hastalığını tetikleyen durumlar;
Ciltte sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Ciltte sedef hastalığını tamamen iyileştirecek henüz bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat hastaları deri hücrelerinin büyümesini yavaşlatacak ve yaşanan belirtileri hafifletecek şekilde tedaviler bulunmaktadır. Hastada uygulanacak tedavi yöntemlerinin işe yarayıp yaramadığını görmek için deneme yanılma yöntemine başvurulur. Şampuanlar, nemlendirici kremler, iltihap önleyici kremler, yağlar, sentetik D vitamini gibi sedefli cilde uygulanacak ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar ciltte kuruluğu ve deri artışını engeller. Hastalığın seyri ve nerede etkili olduğuna bağlı olarak reçete edilen ilaçlarda farklılıklar olabilir.

Kortizon içerikli ilaçlar sedef hastaları için tavsiye dilmez. Çünkü kortizonlu ilaçlar ciltte sedef hastalığı belirtilerini bir süre bloke ettikten sonra belirtilerin daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Fakat, kortizonlu ilaç kullanması gereken sedef hastaları da olabilir. İlaç doktor hangi dozda ve sürede kullanılması gerektiği söylemişse o şekilde kullanılmalıdır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak ışık tedavisi, ağız yoluyla kullanılan ilaçlar, iyilik sürecini arttıran iğneler ciltte sedef hastalığı tedavisinde kullanılabilir.
" } ] }