{ "title": "Gözde Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/gozde-sedef-hastaligi-7286.jpg", "date": "21.01.2024 03:04:44", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Gözde sedef hastalığı, sedef hastalığının oluşma alanlarından biridir. Sedef hastalığı dünyada birçok kişiyi az ya da çok şiddetli olarak etkilemektedir. Nedeni tam olarak belli olmadığı için tedavisi de net değildir. Hastalığın meydana getirdiği semptomlar azaltılarak, hastanın yaşam kalitesi üst düzeyde tutulmaktadır. Hastalık inatçı bir seyir gösterebildiği gibi tamamen ortadan kaybolabilmektedir. Ancak bu tedavi olduğu manasına gelmemektedir. Yüksek kanı bağışıklık sisteminin zayıflığını işaret etmektedir. Vücutta genelde diz kapakları, dirsekler, koltuk altları ve saçlı bölgeler etkilenmektedir.

Gözde sedef hastalığı gözün hangi bölgesinde ve neden oluşmaktadır?

Gözde sedef hastalığı gözün içerisinde olmamaktadır. Gözün etrafında ortaya çıkabilmektedir. Yani kirpiklerin diplerinde ya da göz kapağının çevresinde oluşabilmektedir. Görünümü aynı pullanma şeklinde olmaktadır. Dışarıdan bakıldığında karşı tarafı rahatsız edeceği düşüncesi oluşturabilmektedir. Bu durum hastayı sosyal yaşantısında olumsuz etkileyebilmektedir. Gözde sedef hastalığı, vücudun diğer bölgelerine nazaran daha az ortaya çıkmaktadır. Özellikle soğuk havalarda cildin kuruması ya da yüz temizlemede kullanılan ürünler ortaya çıkış nedeni olabilmektedir. Az kaşıntı olsa da tedavi uygulanmaz ise etki alanı genişleyebilir.

Gözde sedef hastalığı tedavi nasıl yapılır?

Tedavide genellikle kortizonlu kremler kullanılmaktadır. Ancak göz ve yüz için kullanılan kremler daha az kortizon içermektedirler. Bu bölge diğer bölgelere göre daha ince deriye sahip olduğu için dozaj az olmaktadır. Özellikle soğuk havalarda dışarı çıkarken sürerseniz hem havanın etkisinden korumuş olursunuz hem de tedavi sürecini hızlandırırsınız. Gözde sedef hastalığı genelde diğer bölgeler kadar inatçı seyir göstermemektedir. Genelde 1 hafta içerisinde ortadan kaybolmaktadır.

Gözde sedef hastalığı önlemler nelerdir?

Kaybolduktan sonra tekrar ortaya çıkmasını engellemek ya da en aza indirmek için yüzünüzü yıkadığınız ürünleri iyi seçmelisiniz. Cildiye doktorunuzun tavsiye ettiği ürünler faydalı olacaktır. Kullandığınız makyaj malzemeleri de tetikleyici rol oynayabilmektedir. Ancak unutmamak gerekir hastalığın seyrini yavaşlatmak için sigaradan, stresten ve bazı yiyeceklerden uzak durmakta sizin lehinize olacaktır. Şimdiden geçmiş olsun. Sağlıkla kalın.
" } ] }