{ "title": "Kafada Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/kafada-sedef-hastaligi-5648.jpg", "date": "19.01.2024 06:01:01", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kafada sedef hastalığı, saç diplerinde grimsi ve pul-pul dökülen yaraların oluşması, saç diplerindeki derinin metabolizmasının bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Sedef hastalığı, derinin pembemsi renkte olması, kabarık bir deri, üzeri pul-pul kurumuş ve dökülen parlak kepeklerin oluşmasıdır. Sedef hastalığı saç diplerinde kaşıntı, kan toplanması sebebiyle kolay kanamalara ve saç diplerinde kuruluk olup pul-pul dökülme belirtileri gösterir. Sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Sedef hastalığının saç derisinde yayılması hasta deriyi kaşımak güneşte fazla durmak gibi yan faktörler yayılmasına sebep olmaktadır.

Kafada sedef hastalığı sadece kafada değil, kol dirseklerinde, diz kapaklarda ve kollarda sırt bölgesinde de görülmektedir. Vücutta görülen sedef hastalığının pek zararı olmaz fakat görüntü bozukluğu rahatsız edici boyutlarda olmaktadır. Görüntü bozukluğu nedeniyle hastanın sinir bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Sedef hastalığı bazı hastalarda eklemlerde meydana gelen iltihaplanmalar sonucunda da ortaya çıkabilir. Sedef rahatsızlığına yakalanma yaş ortalaması 30-50 yaş arasındadır. Hastalık genetik olup, çocuklarında, akrabalarında görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Kafada sedef hastalığı neden olur?

Sedef hastalığının sebepleri bilinmemekle beraber, sedef hastalığı bazı cilt hastalıklarına neden olan karaciğer yenen acı veya baharatlı yiyeceklerle hiçbir alakası bulunmamaktadır.
Kafada sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Semptomlar uzun süredir devam ediyorsa ve cildinizde oluşan rahatsızlık yayılma gösteriyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Kaşınan ve pul-pul dökülen kırmızı, kuru bir cilt var ise cilt üzerinde yaralar meydana gelmişse mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir.

Sedef rahatsızlığını kesin tamamen iyileştirecek tedavisi yoktur. Bunun nedeniyse hastalığın kesin sebeplerinin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar deri ve cilt Uzman doktorlarına gidip tedavi yöntemleri uygulansa da kesin tedavisi bulunmamaktadır.

Saç derisindeki pullanmayı ortadan kaldırmak amaçlı katran içerikli kremler, deri içine verilen enjeksiyon ile kortizon verilmesi, kortizonlu kremlerle sedef oluşturan hücrelerin az da olsa ilerlemesinde durdurulma sağlanmış olur. Kuruyan cildi nemli, yumuşak tutmakla az da olsa fayda sağlanmaktadır. Böylece hastalarda kaşıntı engellenerek ciltteki tahrişin daha fazla olması engellenerek, hasta rahatlamış olur.
" } ] }