{ "title": "Kuru Sedef Hastalığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/kuru-sedef-hastaligi-nasil-gecer-4988.jpg", "date": "19.01.2024 15:47:03", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kuru Sedef Hastalığı Nasıl Geçer; Kuru sedef hastalığı, kronik, tekrarlayıcı, yangılı, nedeni tam olarak belirlenemeyen bir deri hastalığı olup dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2'sini etkiler. Dermatolojik muayene sonucunda tanı konulur. Klinik olarak diğer hastalıklar karıştırılıyorsa periden küçük bir parça alınarak gerekli incelemeler yapılır. Kuru sedef hastalığı ile eklem tutulumu, dolaşım sistemi hastalıkları ile kalp damar hastalıkları, psikolojik/psikiyatrik hastalıklar, bağırsaklarda tahriş ve yaralanma gibi hastalıklar birlikte görülebilir.

Kuru sedef hastalığı tanısı nasıl konulur; Hastalık ilk süreçte deri yüzeyinde kızarıklıklar ile kendini gösterir. Zaman içinde derinin üst tabakasında kalınlaşma, kabuklaşma ve pul-pul dökülmeler görülür. Derinin üst yüzeyinde ölü hücre tabakası artar. Şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Saçlı deri, dirsekler, dizler, bel bölgesi ve tırnaklarda ortaya çıkabilir. Sıklıkla aynı bölgede tekrar eder, bazı durumlarda tüm vücuda yayılabilir. Dermatolojik muayene, doku örneği incelemesi, tırnak bulgusu, aile öyküsü ve histopatolojik muayene ile kesin tanı konulur.

Kuru sedef hastalığı nasıl geçer, tedavisi nasıl olur; Hastalığın şiddetine ve yayılım gösterdiği alanlara göre topikal ve sistemik birçok farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi yönteminin seçiminde hastanın yaşı, hayat şekli, hastalığın ilk defa mı ortaya çıktığı yoksa tekerrür mi ettiği gibi unsurlar da temel alınmaktadır. Bazı kişilerde hastalık kendi kendine geçerken bazı kişilerde kronikleşerek dönem dönem tekrarlayabilir. Tedavinin amacı, deri dökülmesinin önüne geçerek iltihap oluşumunun azaltılmasıdır. Çoğu durumda topikal etkili losyon ve kremler tedavi de başarılı sonuçlar vermektedir. Ağır ve orta vak'alarda topikal kremler ile sistemik ilaç tedavileri uygulanır. Kılsız derilerde pomat, kıllı cilt yüzeylerinde ise losyon türü ilaçlar kullanılır. İlaçla tedavinin yanında hastanın psikolojik destek alması da yardımcı tedavi yöntemleri arasında sayılmaktadır. Hatalığın iyice kronikleştiği durumlarda PUVA uygulanmaktadır.

Günlük hayat içerisinde dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }