{ "title": "Saçta Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sacta-sedef-hastaligi-7026.jpg", "date": "19.01.2024 01:24:42", "author": "Murtaza Tanış", "article": [ { "article": "Saçta Sedef Hastalığı, saç diplerinde grimsi pul-pul dökülen yaraların meydana gelmesi saç diplerindeki derinin metabolizmasının bozulmasıyla meydana gelmektedir. Sedef hastalığı derinin hafif pembemsi renkte kabarık üzeri pul-pul parlak kepeklerin oluşması sonucudur. Sedef hastalığı saç diplerinde belirti olarak kan toplanması, kaşıntı sebebi ile kolay kanamalara ve saç diplerinde kuruluk olup pul-pul dökülmeye neden olur. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Sedef hastalığının etrafa yayılması hasta deriyi aşırı kaşınmak güneşte fazla durma gibi etkenler etrafa yayılmaya neden olur. Sedef hastalığı sadece saç diplerinde değil kol dirseklerinde kollarda ve diz kapaklarında sırtta görülür. Vücutta görülen sedef hastalığının pek zararı olmaz rahatsız edici görüntü bozukluğu rahatsız edici boyutlarda olmaktadır. Görüntü bozukluğu nedeniyle hastanın sinir bozukluğu ve depresyon gibi hastalığına yakalanmasına sebebiyet olur. Sedef bazı hastalarda eklemlerden oluşan iltihaplanmalar neticesinde ortaya çıkabilir. Sedef hastalığına yakalanma yaş ortalaması 30 ile 50 yaş arasıdır. Hastanın çocuklarında akrabalarında görülme olasılığı çok fazladır.

Saçta sedef hastalığı neden olur?

Sedef hastalığının sebebi pek bilinmiyor. Sedef hastalığı bazı cilt hastalıklarına neden olan karaciğer yenen acı veya baharatlı yiyeceklerle hiçbir alakası olmadığı bilinir.
Aşırı stres günlük yaşam tarzı çevresel faktörler baş sebeplerdir. Sedef hastalığıyla ilgili birçok sebep öne sürülmüş olsa da kesin nedeni bilinmiyor. Derinin metabolizmasında gerçekleşen değişimler bu değişimle beraber nükleoprotein sentezlilerinin yıkımı meydana gelmesi sonucunda derinin etkilenip bozulmasına sebep olur.

Saçta sedef hastalı tedavi nasıl yapılır?

Sedef hastalığının kesin iyileştirecek tedavisi bulunmamaktadır. Sebebi ise hastalığın kesin nedenlerinin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar cilt ve deri doktorlarına gidip çare aransa da doktorların uygulayacağı kesin tedavisi bulunmamaktadır. Derideki pullanmayı ortadan kaldırmak maksatlı katran içeren kortizonlu kremler, kremler, derinin içine uygulanan enjeksiyon ile kortizon verilmesi sedef oluşturan hücrelerinden nadir de olsa ilerlemesinde durdurulma sağlanmış olmaktadır. Kuruyan saç diplerini nemli yumuşak tutmakla az da olsa fayda sağlanmaktadır. Zamanımızda deri hastalıkları için modern aletler çıkmasına rağmen, pahalı oldukları için henüz deri hastalıkları bölümlerinde, merkezlerinde kullanılmıyor.
" } ] }