{ "title": "Sedef Hastalığı Beslenme", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-beslenme-6559.jpg", "date": "21.01.2024 19:03:43", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sedef hastalığı beslenme, sedef, ciltte kalın pulsu plaklar ve kaşıntıyla görünen yangılı, iltihaba sebep olan otoimmün bir deri rahatsızlığıdır. Bazı ilaçlar, genetik yatkınlık, duygusal dalgalanmalar ve bazı gıdalar hastalığı ortaya çıkarabilir ya da tetikleyebilir. En fazla dirsek, diz, kafa derisi, avuç içi, sırt ve ayaklarda görülmekle beraber tüm vücudu etkileyebilmektedir. Güneşli mevsimlerde daha az görülürken kışın şiddetlenir. Tedavi süreci, ışınla, ilaçla, biyolojik ajanlarla, strese dayalı durumlarda psikolojik yardım sağlanarak ve doktor kontrolündeki diyetler yardımıyla sağlanabilir. 2007 yılında yapılan bir çalışmada sonucunda kilo alma ve sedef hastalığı arasında güçlü bir bağ olduğu meydana çıkmıştır. Çalışma sırasında tedavi için hastaneye yatırılan sedef hastalarının önemli bir bölümünün yüksek kilolara sahip bireyler olduğu görülmektedir. Kilo alımı ve sedef hastalığı arasındaki ilişki sebebiyle ideal vücut ağırlığının üzerinde kiloya sahip kişilere kilo vermeleri önerilmektedir. Obezite sedef hastalığını tetikleyerek iltihabı arttıran bir faktördür.

Sedef hastalığı tüketilmesi gereken besinler

A ve D vitamini açısından zengin gıdalar sedef hastalığında diyete eklenebilir, bilhassa D vitamini kış mevsiminde tetiklenen sedefin tedavi sürecinde iyi bir destekçi gıda türüdür. Yapılan çalışmalar sonucunda topikal tedavi almayan 30 yaş ve civarı sedef hastalarına verilen D vitamini hapının hastalığın etkilerini azalttığı görülmüştür.

Balık: Balık tüketmek de sedef hastalığı anında bağışıklığı güçlendirici etki yapmaktadır. Bazı araştırmacılar balıkta bulunan omega 3'ün bağışıklık sisteminin düzenlenmesi bakımından en güçlü etkinliğe sahip gıdalardan biri olduğunu söylemektedir. Rutin olarak somon, uskumru, sardalya, ringa gibi balıkları tüketmenin sedef hastalığındaki kaşıntı ve pullanmanın engellemede olumlu etkileri olduğunu belirtmektedir. 2006 yılında yapılan bir çalışma sonucunda 15 hafta boyunca balık yağı takviyesi alan hastalarda sedefli vücut bölgesinde azalmalar gözlenmiştir.

Elma: İçerdiği kuersitin ile sedef hastalığında yangıya sebep olan faktörlerin etkisini azaltmaya ve sedefle ilgili olan kaşıntı ve yangıyı almaya yardımcı olmaktadır. Sedef hastalığı anında diyete günlük en az bir elma eklemek de sedefin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Sedef hastalığı sırasında taze meyve suları tüketmek, taze mevsim meyveleri ve sebzelerine yönelmek de vücudun antioksidan ihtiyacını gidermek ve hastalığa karşı bedeni kuvvetlenmesi bakımından destekleyici olur. Antioksidan diyetler cildinizi serbest radikallere karşı koruma altına alan, deri hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan diye tipleridir.

Zeytinyağı: Temel yağ asitlerini içeren doğal yağları tüketmeye itina gösterilmelidir.

Bu diyetlerin tamamen tedavi edici ve hastalığı ortadan kaldırıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek diyetlerdir. Kişinin hassasiyetleri önemlidir.
" } ] }