{ "title": "Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-bitkisel-tedavisi-495.jpg", "date": "19.01.2024 13:24:47", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sedef hastalığı bitkisel tedavi, sedef hastalığı, toplumda oldukça yaygın görülen ve tam bir tedavisi olmayan bir cilt hastalığıdır. Ciltte yama görünümünü andıran, sedef renginde kabuklanma oluşur. Kabuklu alanda kaşıntı ve ağrı yaşanır. Kronik bağışıklık sistemi hastalığı olan sedef hastalığında yaşanan şikâyetler belli dönemlerde dinse de ataklar şeklinde yeniden alevlenir. Çoğu sedef hastası, hastalığın iyilik dönemini uzatabilmek amacıyla bazı bitkilerden yardım alır. Sedef yaraları daha çok, dirsekler, bel, kafa derisi ve dizlerde görülür. Hastalık genellikle stres ve genetik yatkınlığın bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Hastalığın tedavisinde şikâyetleri azaltmak amacıyla kremler, losyonlar, şampuanlar reçete edilebilir. Ayrıca farklı ışık tedavileri ve iğne tedavisi de hastalığın durumuna göre uygulanabilir.

Sedef hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Aloe vera: Aloe vera bitkisi cilt yanıkları, kesikleri çizikler için halk arasında yaygın şekilde kullanılan ve bu alanda oldukça başarılı olan bir bitkidir. Bitkinin yaprağından elde edilen jel sedeften etkilenen bölgeye günde 3 defa sürüldüğünde hastalığın belirtileri hafifler. Bitkiden elde edilen jel haricinde sedef hastalığı için aloe vera içeren kremler de kullanılabilir.

Elma sirkesi: Dezenfekten aracı olarak kullanılan elma sirkesi sedef dahil olmak üzere pek çok hastalık için bitkisel tedavi olarak kullanılabilir. Sedef hastalığı nedeniyle oluşan kaşıntı hissini azaltır. Kafa derisinde oluşan sedef için organik elma sirkesi oldukça faydalıdır. Saçlı deriye haftada birkaç defa uygulanabilir. Açık yaralarda elma sirkesi tahriş edici özellik sağladığı için kafa derisinde ve ciltte oluşan sedef yaralarında kanama ya da açıklık varsa kullanılmamalıdır.

Zerdeçal: Antioksidan etkisiyle zerdeçal de birçok hastalıkta alternatif olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal sedef için tablet şeklinde kullanılabilir. Ayrıca yemeklere de ilave edilebilir. Zerdeçal çayı hazırlanarak da sedef şikâyetlerini hafifletmek için tüketimi yapılabilir.

Çay ağacı yağı: Avrupa'ya has bir bitki olan çay ağacı yağı sağlık için faydalarından dolayı tüm dünya genelinde kullanılmaktadır. Cilt sağlığı için uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen bitkilerden biri olan çay ağacı yağı, sedef şikâyetlerini de hafifletir. Saçlı deride oluşan sedef için çay ağacı yağı içerikli şampuanlar düzenli kullanılabilir.

Kapsaisin: Acı biberlerde bulunan bir bileşen olan kapsaisin bibere acılığı veren bir maddedir. Ağrı kesici, iltihap önleyici özelliği vardır. Piyasada satışa sunulan birçok krem içinde de bulunmaktadır. Cayenne biber ve zeytinyağı harmanlanarak bir karışım hazırlanır ve karışım sorunlu bölgeye sürülür.

Zeytinyağı: Hakiki zeytinyağı sedefli bölgeye sürüldüğünde anlık rahatlama sağlar. Zeytinyağı ciltte oluşan kuruluk, kaşıntıyı azaltır. Sedeften dolayı ciltte oluşan inatçı kabuklaşmalar için mükemmel bir çözümdür.

Devedikeni: Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan devedikeni, sedef nedeniyle ciltte oluşan problemlere karşı iyi gelir. Hastanın devamlı kullandığı bir ilaç yoksa ve doktoruna danıştıktan sonra devedikeni tablet şeklinde alınabilir.

Sedef hastalığı bitkisel tedavi için, 1 çay bardağı çörekotu, karabiber ve 1 su bardağı havlıcan bir kavanozun içinde buluşturulur. Malzemeler un haline gelene kadar ezilir. Malzemelere macun kıvamı alana kadar bal eklenip karıştırılır. Karışım sedef hastalığı için günlük tüketilir.
" } ] }