{ "title": "Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-bulasici-mi-2987.png", "date": "19.01.2024 04:57:09", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı, Sedef hastalığı bir deri hastalığı olmaktadır. Sedef adının konulması deride kırmızı, pembe şekilde olmasıdır. Sedef kişide kaşınma ve deride kızarıklık şişlik gibi şikâyetle gözlenmektedir. Ancak ilerledikçe büyür büyüdükçe sorun olmaya başlar. Fakat sedef hastalığı artması ve azalması kişinin elinde olmaktadır. Kişi stres, sinir, panik, korkudan ve yiyeceklerine dikkat eder ise sedef en aza düşürülür. Sedef genelde 30 yaş üzerinde görülür çocuklarda nadir görülmektedir.

Sedef hastalığı bulaşıcı mı dersek eğer kesinlikle sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak aile fertlerinde sedef hastalığı görülüyorsa o kişide de olabileceği belirlenir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkan sedef hastalığında tıp da 45-65 yaş aralığına daha çok rastlanmaktadır. Beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bozukluklar sonucunda oluşan sedef hastalığı deriyi döken bir hastalık olarak kabul edilmektedir ve kaşıma nedeniyle vücutta çizikler oluşturabilir. Dizlerde, dirseklerde canlı kırmızı renge sahip sedef renginde kabuklar olarak belirlenen sedef hastalığının en çok görüldüğü yerler ise tırnaklar genital bölge ve saçlı deri bölgeleri olarak bilinmektedir. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir fakat et ürünleri, sigar, alkol tüketimi ile kişinin vücudunda zamanla büyüme ve dağılma gösterebilmektedir. Ayrıca sedef, mikropların neden olmadığı bir hastalık olduğundan, bulaşıcı olmadığı tüm dünyada bilinmektedir.

Sedef hastalığı sadece deriyi etkilemeyip özellikle erken yaşlarda başladığı zaman eklemleri, kalp-damar sistemini tutarak şeker hasatlığı ve obesiteye yol açtığını uzmanlar belirtmektedir. Fakat bu hastalık bulaşıcı olmadığından kişi tiksinmemelidir. Yalnız bu rahatsızlığın geçmesi için mücadele edilmelidir. Hastanın kendisinde bir bölgeden diğerine veya başkasına temas ile, ortak eşya kullanarak bulaşmaz. Bazen kişiler aileden birinde bu rahatsızlık görünce korkar ve hijyenik olmaya çalışır fakat bu rahatsızlık temas ile bile bulaşıcı olmamaktadır. Sedef hastalığı bulaşıcı olmamaktadır fakat irsi olabilmektedir. Ailede birinde görülmesi bile yeterli olmaktadır bu nedenle diğer aile bireyleri bu hastalığa yakalanmadan önlem almalıdır.

Tıp dalında araştırma sonucu bulaşıcı diye bilinen bu hastalık kesinlikle kişiden kişiye bulaşmamaktadır. Bir de saçta görülen sedef bulunmaktadır. Tıpkı normal bölgelerde de olduğu gibi saçta sedef bulaşıcı olmamaktadır. Fakat deride yaygın olarak görüldüğü ve toplum önünde yaşandığı için kişiler arasında 'bulaşabilir' düşüncesi yaratmaktadır. Bu da kişinin ailesinden ve sosyal yaşantısından uzaklaşmasını göstermektedir. Sedef her ne kadar kişide görülse de her nerede görülse de aynı havuzda yüzmekle, ayı tarağı kullanmakla, aynı tırnak makasını kullanmakla, aynı yastığı, aynı kıyafeti kullanmakla bulaşmamaktadır. Sedef çok karmaşık bir hastalık türüdür hala nedenleri bilinmemektedir. Sedef hastalığı uzun süren ve geçmek bilmeyen bir hastalık olduğundan kremlerle ve hava alışıyla en az duruma düşürülür.

Sedef hastalığına yakalanan bir anne ve babadan olan çocukta ilk aylarda hatta birkaç sene geçene kadra sedef görülmemektedir. Fakat birkaç sene sonra sedef görülmesi bulaşıcı olmamaktadır sadece genetik olduğundan dolayı kaynaklanmaktadır ve çocukta da rastlanmaktadır. Ayrıca o çocuk büyür ve evlenir ise diğer yeni nesilde oluşmasında %50 oranındadır. Fakat günümüzde çevremiz bu olayı bulaşıcıdır diye belirtir.
" } ] }