{ "title": "Sedef Hastalığı Işın Tedavisi", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/Sedef-Hastaligi-Isin-Tedavisi-39.jpg", "date": "19.01.2024 11:27:50", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Sedef Hastalığı Işın Tedavisi, yani fototerapi güneşin sedef hastalığı üzerindeki iyileştirici etkisini kopyalayıp özel cihazlarla uygulamak esasına dayanır. Sedefin üzerinde etkili olan morötesi ışık güneşte bulunan bir ışık türüdür. UVA ilk keşfedilen mor ötesi ışık türüdür, UVB ve Dar Bant UVB ise sonradan keşfedilmiştir ve UVA tedavisine nazaran yan etkileri daha azdır. Işın tedavisinde en korktulan yan etki cilt kanseri gelişimidir. Oysa yakın zamanda yapılan bir araştırmalar sonucunda tedavi gören sedef hastalarında cilt kanserine tedavi süresince rastlanmamış sadece zararsız güneş lekeleri gözlenmiştir.

İlerleyen teknoloji sayesinde fiberoptik sistemlerle morötesi ışın sadece sedef yaralarının üzerine verilebilmektedir. Bu şekilde tüm cilt ışın almadan sadece hasta bölge tedavi edilebilmektedir. Lazer tedavisi ise diğer tedavilere göre biraz daha etkilidir ancak uygulama giderleri çok fazladır. Işın tedavileri kabin, el-ayak üniteleri, saç tedavi ünitesi ve hedeflenmiş fototerapi şeklinde uygulanır.

Sedef Hastalığı Işın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Puva: Fototerapiler içinde ilk kullanıma gireni olan Puva tedavisi, kabin şeklinde uygulanan bir tedavidir. Hasta solaryuma benzer bir kabin içine alınır ve kabin kapatılıp içerideki floresan lambalarla hastaya belli bir süre morötesi A ışığı verilir. Puva tedavisi sırasında morötesi A ışığının sedef yaraları tarafından daha iyi emilmesi için hastaya bir ilaç verilir ya da yaralara özel bir ilaç uygulanır. Hap şeklindeki ilaçla tedavi sonrası hasta güneş gözlüğü, şapka kullanarak ve güneş koruyucu sürerek dışarı çıkmalıdır. İlaçların etkisi bir süre sonra geçecektir.

Tedavi haftada 2-3 kez uygulanır. Genellikle 20 seans ile tedaviye başlanır ve hastanın tedaviye yanıtına göre devam edilir. Yan etkileri diğer ışık tedavilerine göre daha fazladır ama başarılı olunan vakalarda sedefin ortaya çıkması uzun süre baskılanır.

UVB-Dar Bant UVB Tedavisi: bu tedavi Puva'ya benzer fakat floresanlar farklı olduğundan ürettikleri ışın da farklıdır. Bu tedavide önceden hap almaya veya cilde ilaç sürülmesine gerek yoktur.

Hedeflenmiş Fototerapi, Mikrofototerapi: 

Ülkemizde yeni uygulanmakta olan bu fototerapi yönteminde operatör cihazın özel başlığıyla problemli cilt bölgelerine direkt ışın verebilir. Daha kısa sürede daha yoğun ışın uygulanabildiğinden özellikle sınırlı bölgedeki sedefte haftada 2-3 kez uygulanarak ilaç sürmeden iyileşme mümkün oluır. Sedef hastalığının tedavi sonrası sessiz kalma süresi 2-3 aydan başlar. Bu tür tedavinin avantajı ise hastada yaygın sedef olmasa dahi fototerapinin uygulanabilmesidir. Kabine giremeyen hastalar ve kalp hastalarında da bu tedavi rahatlıkla uygulanabilir. Bu tedavi ile uzun dönem krem tedavisi uygulamış, kortizon direnci gelişmiş ve bu tedaviden bıkmış hastalara yeni bir alternatif sunulmakta ve uzun süre hastalığın tekrarlamaması sağlanmaktadır.

Lazer Tedavileri: 

Sedef hastalığı ışın tedavisinde morötesi ışığın yoğunlaştırıldığı excimer lazerler ya da sedefi besleyen damarları yakan lazerler de kullanılmaktadır. Diğer tedavilere nazaran biraz daha uzun süre sedefin tekrarlamadığı zaman sunsalar da tedavi maliyetleri oldukça fazladır.
" } ] }