{ "title": "Sedef Hastalığı Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-nasil-bulasir-9221.jpg", "date": "19.01.2024 16:06:00", "author": "Eren Çembertaş", "article": [ { "article": "Sedef Hastalığı Nasıl Bulaşır; Sedef hastalığı, deride kırmızı renkli zemin üzerinde kepeklenmelere neden olan ve döküntülerle kendini gösteren sedef hastalığı özellikle dirsek ve kıllı bölgelerde görülen zaman zaman çok şiddetli kaşıntı ve kendini tekrarlayan bir hastalıktır. Sedef hastalığını en önemli etkileyen faktör ise sıkıntı ve strestir. Aynı zamanda deriyi zedeleyen yanık ve travmalar gibi çeşitli faktörler sedef hastalığını uygun bünyeli kişilerde tetikler.

Sedef hastalığı, toplumda sedefli hastalara bulaşabilir endişesi ile mesafeli durulduğu ancak bunun yanlış bir bilgi olduğunu belirtebiliriz. Çünkü sedef hastalığı hiçbir şekilde bulaşıcı bir hastalık değildir. Sedef hastalarına toplum arasında iğreti gözüyle bakılması çok yanlış bir davranıştır. Sedef hastalığı dokunmayla, cinsel yolla, aynı ortamlarda bulunmak ya da temasla bulaşan bir hastalık değildir. Bunu toplum içinde bilgilendirmemiz gerekmektedir. Toplumumuzda bulaşıcı olarak bilindiği için sedef hastası olan insanları görünce mesafeli durmak yanlış bir harekettir. Özellikle toplumdaki kişilerin soru ve yorumları hastayı daha fazla yorar ve içine kapanık hale getirir. Hastalık kolaylıkla gözle görülebildiği için hastalar toplumdan uzaklaşarak kısır bir döngüye girebiliyorlar. Bu durum da hastalığı daha çok şiddetlendiriyor. Bu nedenle çoğu hastaların psikolog desteği almaya ihtiyaç duymaktadır.

Sedef hastalığı, normal koşullarda cildin her otuz günde bir yenilendiğini, sedef hastalığında bağışıklık sistemindeki hatalı olan sinyallerin süreci hızlandırılır. Yeni cilt hücrelerinin bir hafta içerisinde oluşmasına neden olduğunu belirten cilt hücresi fazlalıklarını dökemediğinden bunlar cilt yüzeyinde birikerek plaklar oluşturmaktadır. Sedef hastalığı el ve ayak tırnaklarını da etkileyebilir.

Sedef hastalığının zararları ise, araştırmalara göre kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, kolesterol, damar tıkanıklıkları, diyabet ve obezite gibi kansere yakalanma olasılıkları artmaktadır.

Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil ama toplum önünde bulaşıcı gözüyle bakıldığından kaynaklı kişiler arasında yaygınlaştırılarak bulaşabilir düşüncesini yaratabiliyorlar. Buda sedef hastası olan bir kişinin aktivitelerini sınırlamasına, ailelerden, arkadaşlardan ve toplumdan uzaklaşmasına yol açmaktadır. Sedefli olmak insanların kariyerlerini, ilişkilerini ve zihinsel sağlıklarını yüksek oranda etkilemektedir. Sedef hastalığı ile ilgili nadir bir hastalık olduğu, tedavi edilemeyeceği, sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz üzerine kendi kendine geçebileceği, bulaşıcı olduğu ve yalnızca deri hastalığı olduğuna dair yanlış olan inanışlar vardır. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalara dokunmakla, aynı havluyu kullanmakla, aynı eşyaları giymekle ya da sedefli bir kişinin hazırladığı yemekle bulaşmaz. Sedef hastalığı çok daha karmaşık bir hastalıktır. Hastalığın nedenleri tam olarak saptanmamıştır. Sedef hastalığı alerjik bir durum ya da mikrobik bir hastalık değildir.
" } ] }