{ "title": "Sedef Hastalığı Nedir", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-nedir-8816.jpg", "date": "20.01.2024 00:57:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sedef hastalığı nedir, sedef hastalığı toplumda sıkça görülen cilt hastalıklarından biridir. Rahatsızlığın iyileşmesi hem uzun süre sürmekte hem de kronik şekilde ilerlemektedir. Aynı zamanda devamlı tekrarlayıcı özelliği vardır. Özellikle dirseklerde, dizlerde, tırnaklarda, saç diplerinde, ayaklarda daha fazla görülmekle birlikte, vücudun her yerinde de görülebilir. Ciltte kırmızı zeminde beyaz kabuklanma şeklinde oluşan kabarıklıklar devamlı olarak tekrarlama özelliği gösterir. Bazı sedef hastalarında sadece kırmızı renkte iltihaplanmalar izlenebilir. Özellikle genetik yatkınlık bulunuyorsa, çocuklarda sedef hastalığının görülme riski yüksek olur. Bunun dışında stres altında olma, güneş ışığına maruz kalma ve bazı ilaçların kullanılması sedef hastalığının oluşmasında etkili olabilir. Toplumda görülme sıklığı yaklaşık %2 oranında olan bu rahatsızlık genç yaştaki kişileri daha fazla etkiler. Kadınlarda erkeklere göre göre sedef hastalığına yakalanma konusunda daha risklidir. Bu rahatsızlığın oluşumu mikrobik etkenlere dayanmadığından, başkalarına bulaşma özelliği de yoktur. Hastalığın seyrinde alınan alkol miktarı fazla olmadıkça, herhangi bir zararı olmaz. Fakat bazı ilaçlarla etkileşime girme olasılığı olduğundan, yan etkiler ortaya çıkabilir. Hastalığın tedavisinde hastaların aşırı kilolarından kurtulması tedaviye olumlu şekilde yansır.

Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?
Sedef hastalığı neden olur?

Bu hastalığın oluşmasında beyaz kan hücrelerinde ortaya çıkan anormallikler önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle vücuttaki iltihaplı oluşumlar tetiklenerek, sedef hastalığının oluşmasına uygun zemin hazırlanır. Genetik yatkınlığı olan kişilerde sedef hastalığı yaygın şekilde görülür. Soğuk ortamlarda bulunan, stres altında olma ve çeşitli enfeksiyonlar sedef hastalığını tetikleyebilir. Bağışıklık sisteminin çok aktif olması da hastalığın oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Sedef hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Sürekli tekrarlayan bir rahatsızlık olduğundan, tedavide ortaya çıkan belirtilerin azaltılmasına, ortadan kaldırılmasına, bunlara neden olan etkenlerin önlenmesine çalışılır. Tedavi yöntemleri arasında tercih yapılırken belirtilerin şiddetine, yaygınlığına ve kişinin genel sağlığına göre belirleme yapılır. Hafif lezyonlar için yerel ilaçlar kullanılır. Yaygın lezyonlarda ultraviyole tedavisi kullanılabilir. Ağızdan alınan, serum ve iğne şeklindeki ilaçlarda tercih edilebilir. Kortizon içeren kremlerin sedef hastalığı tedavisinde önemi büyüktür. Fakat bu kremlerin kontrolsüz şekilde kullanılmaması gerekir. Çünkü ciltte tüylenme etkisi gösterebilir. Cilt bu hastalıklarda kuru ve kalın yapıda olacağından cildin nemlenmesi çok önemlidir. Bu nedenle cilde uygulanacak nemlendiriciler tedavide faydalı olur.

Tedavi sırsında destekleyici olarak bitkilerden de yararlanılabilir. Özellikle avokado, acı kırmızı biber, keten, melek otu, papatya, yulaf sedef hastalığında kullanılabilir. Ancak bu konuda bir uzmandan destek alınması tavsiye edilir. Ayrıca sedef hastalarının beslenmede kırmızı et ve yağlı besinleri daha az tüketmeleri de gerekir.
" } ] }