{ "title": "Sedef Hastalığı Sabunu", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/Sedef-Hastaligi-Sabunu-74.jpg", "date": "21.01.2024 09:57:34", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Sedef hastalığı sabunu, uzmanlarımızın araştırmalarına göre sedef hastalığı cildimizin birçok yerinde olabilir. Bir tip cilt hastalığıdır. Geçmişe dayalı kronik bir hastalığın sebebi olabilir. Bu hastalık en çok dirsek, dizler, kafa tası ve bel ve sakrum bölgelerde meydana gelir. Bu bölgeler lezyonlarda kaşınmaya neden olur. 4 gün süren yenilenme, keratinlenme döngüsünü tamamlamış olan, hiper atışı tanımlanmaktadır. Bu durumda deri durumunu dışarı kızarıklık olarak belirtmektedir. Kızarıklık olduğunda deri kendini yenilemeye başlar. En alt tabakadaki hücre üste doğru çıkmaya başlar. Bu durumdan etkilenen vücudun %35 kısmıdır. Sedef hastalığı olan hastaların tırnaklarında da %15-55 arası sedef etkilidir.

Sedef hastalığı sabunu, sedef için oldukça etkisi vardır. Sabunda olmakla birlikte birçok tedavi yöntemi vardır. Bu tedaviler; uvb, puva, sistemik, fototerapi, mevzi, kortikosteroid, calcıprotiol, retinoid, anthralin, siklosporin, metotreksat, toksisine artışı gibi mevcut yöntemler vardır. Kafa derisindeki sedef için birçok şampuanlar üretilmiştir. Sedef hastalığından kaynaklanmış olan ardıç katranın %2.15 oranında kullanıldığı dermabon sabunun klinik olarak araştırmalarla tedavi ettiği öğrenilmiştir. Hastalığın büyüklüğüne göre derinliğini azaltan bir keratolitik madde olduğu bilinmektedir. Sedef hastalarının deri lezyonlarına sahip olduğu belli bir durumdur. Bu hastalığı tedavi etmek için dermabon sabun kullanılmaktadır. Sedef hastalığının belirli evreleri vardır. Bu evrelerde deri lezyonlarının günlük dermabon sabun kullanmaları hastalık sürecini kısaltacaktır. Tedavi edecektir.

Sedef hastalığı sabunu kullanımı; lezyonların büyüklüğüne göre günde iki kez sabunla yıkanmalıdır. Sabun sadece yaranın üzerine sürülmelidir. Eğer bu lezyonlar vücudumuzun bütün kısmını kaplamışsa vücudumuzun her yerini bu sabunu uygulayabiliriz. Fakat sabun çok etkili olduğu için gözümüze kaçmamasına dikkat etmeliyiz. Gözümüzü çok sıkı kapatmalı ve dikkatli olmalıyız. Sedef hastalığı çok ağır ve fazla ise lezyonun olan kısımlarında sabunu yarım saat tutmamız gerekir. Sabunun üzerinde ne kadar kalması gerektiği mutlaka belirtilmiştir. Kullanımı tarifine bakarak sürmeliyiz. Belirtilen dakikadan fazla tutmamalıyız. Sabunun kullanımı diğer ilaçlara göre daha kolay olduğu için kullanan hastalarda kullanımının çok kolay olduğunu belirtmektedirler. Sedef hastalığı sabununun klinik olarak araştırmalarına göre lezyonlara etkili olduğu kanıtlanıp doğrulanmıştır. Lezyonun büyüklüğüne göre iyileşme süreleri değişmektedir. Orta büyüklükte bir lezyon da üç hafta kadar, çok büyük lezyonda ise sekiz hafta iyileşme süreci tespit edilmiştir.

Sedef hastalığı sabunu, kullanıldığında kaşıntı olmaktadır. Bu durumda banyodan sonra yağlı bir krem kullanılarak o bölgenin yumuşaması hastayı dahada rahatlatacak ve kaşıntısını azaltacaktır. Sedef hastalığının tedavisi sırasında çok iyi sonuçlar alınacağı kesinleştirilmiştir.
" } ] }