{ "title": "Sedef Hastalığı Tedavisi", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-tedavisi-5668.jpg", "date": "19.01.2024 10:03:59", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Sedef hastalığı tedavisi, Sedef hastalığı her yaşta görülebilecek kalıtsal yatkınlığı olan kronik bir deri hastalığıdır ve sık görülmesi nedeni ile deri hastalıkları arasında en çok görülen hastalıktır. Hastalıkta sıklıkla deri üzerinde kırmızı plaklar oluşur ve bu plakların üzerinde iltihaplanmalar veya türüne göre kabuklanmalar meydana gelir. Sedef hastalığının tedavisinde amaç iltihabı azaltmak ve derinin kabuklanıp dökülmesini kontrol altında tutmaktır. Nemlendirici özelliği bulunan kremler deri üzerinde oluşan pulların oluşumunun engellenmesi ve kaşıntının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu hastalığın tedavisinde özel bir diyet uygulama zorunluluğu yokturdur. Tüm hastalar için geçerli olan tek bir tedavi yöntemi de yoktur her hastanın genel sağlığı yaşam tarzı ve sedefin şiddetine göre tedavi yöntemi belirlenir ve tedavisine başlanır. Çeşitli tedavi yöntemleri belirlenebilir ve bunlara göre doktorun önerdiği kontrollere dikkat etmek gerekir. Doktorlar hastalıklı deriler üzerine uygulanması amacı ile kortizon benzeri ilaçlar verebilir sentetik vitamin D katran veya antralin içeren ilaçlar önerebilir. Sedef hastalığının en ileri safhalarında ağızdan alınan ilaçlara ihtiyaç duyulabilir bu ilaçlar tedavinin son aşamasında kullanılır. Bu tedaviye ilave olarak güneş ışınları önerilir. Güneş ışınları çoğunlukla hastalara fayda sağlayarak tedaviye yardımcı olur. Ancak bu uygulama sırasında dikkatli olmak gerekir aksi takdirde bu ışınlar hastalığı alevlendirebilir. Bu nedenle doktor tavsiyesine uygun bir şekilde güneşe çıkılmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler;

Steroidler (Kortizon), kortizon içeren kremler merhem veya losyonlar pek çok hastada tedavinin olumlu sonuçlanmasını hastalığın etkilerinin en aza indirilmesine katkı sağlar. Özellikle genital bölge kasıklar yüz gibi hassas bölgelerde gücü zayıf olan kortizonlar tercih edilir bu bölgelerde kalıcı hasarlara sebep olmasın. Güçlü olan kortizonlar daha çok saçlı deride diz ve dirseklerde avuç içi ve ayak tabanlarında kullanılır. Bu bölgelerde ilacın etkisini arttırmak için ilaç sürüldükten sonra üzeri ince bir naylon ya da streç film ile kapatılmalıdır. Fakat bu ilaçların Uzman doktor kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu ilaçların çok ciddi yan etkileri olabilir tedaviyi iyice zorlaştırabilir. Bu ilaçların kullanılması kadar aniden bırakılması da sakıncalıdır. Aniden kesilmesi halinde hastalığın iyice şiddetlenmesine sebep olur. Tedavi devam ederken aylar sonra kortizon içeren ürünlere karşı direnç gelişebilir Uzman doktor bu durumda tedaviye direnç gösteren bölgelerin içerisine kortizon enjekte edilir bunun dozu doktor tarafından ayarlanır.

Saçlı deriye uygulanan tedavi yöntemi, Saçlı bölgede oluşan Sedef hastalığının tedavisinde hastalığın şiddetine saçın uzunluğuna ve hastanın yaşam tarzına göre en uygun olan tedavi yöntemi seçilir. Reçeteli ya da reçetesiz olarak birçok şampuan ve solüsyon şaçlı deride oluşan Sedef hastalığı için kullanılan yöntemlerdendir. Bunlardan birçoğu katran ve kortizon içerir. Saç derisinde Sedef plakaları bulunan hastalar saçlarını çok sert bir şekilde kaşımaktan ve şampuanlamaktan kaçınılmalıdır.

Antralin tedavisi, bu ilaç kalın kabuklara sahip Sedef hastalığı oluşumlarının tedavisinde tercih edilen bir ilaçtır. Deriyi tahriş edebilen bir ilaçtır derinin ve giysinin boyanmasına sebep olabilir.

Vitamin D ve kömür katranı tedavisi, hastalığı sadece belirli bölgelerde olan hastalarda kullanılan bir yöntemdir. Yan etkilerinden korunmak için belirli miktarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kömür katranıda yüzyıllardır Sedef hastalığının tedavi sürecinde kullanılır. Özel merkezlerde uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Işık tedavisi, güneş ışığı ve ultraviyole derideki hücrelerin gelişmelerini azaltır. Bunlar deri kırışıklığı göz hasarı ve deri kanserine sebep olabilir fakat doktor kontrolünde oldukça etkili sonuçlar doğurabilir. Vücut yüzeyinin tamamında Sedef hastalığı görülen kişilerde özel odalar sayesinde tüm vücuda Işık uygulanır.

Puva tedavisi, Sedef hastalığı diğer uygulanan tedaviler ile olumlu sonuçlar alamaz ise bu tedavi yöntemi kullanılır. Hastaya psoralen adı verilen bir ilaç verilir ve özel bir ultraviyole ışığı olan UVA ışınlarına dikkatli bir şekilde bırakılır. Bu tedavi 2-3 ayda yaklaşık 25 defa uygulanır. Yılda da kırk defaya yakın bir uygulama tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Methotreksat tedavi, kanser tedavilerinde ağızdan kullanılan bir ilaç türüdür. Diğer tedavilerin etkisiz kalması ve hastalığın iyice şiddetlenmesi durumunda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Sedef hastalığının gerilemesini sağlar. Bu ağır bir ilaç olduğundan özellikle karaciğer üzerinde oldukça etkilidir bu nedenle düzenli olarak kan tahlilleri yapılmalıdır.
" } ] }