{ "title": "Sedef Hastalığı Yan Etkileri", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-hastaligi-yan-etkileri-3668.jpg", "date": "20.01.2024 20:42:15", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "
Sedef hastalığı yan etkileri, deri hastalıklarının en önemlilerinden biri olup kronik, tekrar eden ve sık sık rastlanılan bir hastalıktır. Deri örtüsünün bulunduğu bütün kısımları kaplayabilir. Bol saçlı derilerde, tırnakların üstünde, ellerde, ayaklarda, gövdede, dizde veya dirsekte bulunabilir yani kısaca tüm vücudu etkileyebilir. Fakat şiddeti hastalığa kapılan kişiden kişiye göre değişebilir. Bazı hastalarda hastalık, bir nokta ya da plakalar şeklide görülebilirken bazı hastalarda da vücudun belli bir bölgesine yayılarak çok geniş bölgeleri etkilemesi mümkündür. Sedef hastalığı bir cilt hastalığı olduğu için tekrarlanma olasılığı yüksektir. Kronik hastalıklarda olduğu gibi belirli aralıklarda tekrarlanabildiği gibi uzun süre boyunca hiçbir etki de göstermeyebilir.

Bu son derece sık görülen hastalığa yakalanma ihtimali %1-4 arasında değişme göstermektedir. En sık görülen bölgeler diz, dirsek, bel, saçlı deri ve genital bölgelerdir. Tipik görünümünde kırmızı, net sınırlı deri üzerinde beyazımsı kabuklanmalar biçimindedir fakat sedefin kabuklaşma olmadan sadece kırmızı bölgeler ya da bu bölgelerin üstüne ilave edilmiş iltihaplı toplu iğne başının büyüklüğü kadar püstüllerle devam eden şekilde olabilir.

Genetik bir sıkıntı olan sedef hastalığı genellikle 20-45 yaş aralığında daha fazla görülür. Ailesel özelliği olan bu hastalığın, ailedeki çocuklarda da görülmesi yüksek bir ihtimaldir.

Sedef hastalığın yan etkileri belirli faktörler

Bu faktörler hastalığın hızlanmasına ya da ilk atağın başlamasına sebep olabilir. Bu faktörlerin en başında ise fiziksel ve psikolojik stresler, fazlaca güneş ışığına maruz kalmak, doktor kontrolü olmadan alınan birtakım ilaçlar (Ağrı kesiciler, hormon ilaçları ya da kortizon - tansiyon ilaçları) yer almaktadır. Hastaların rahat bir şekilde hayatlarına devam etmesi, aşırı yorgunluktan kaçması ve mümkün olduğu kadar az ilaç kullanması sedef hastalığının stabil kalmasını sağlayabilir. Sedefin belli belirtilerinden bir tanesi de kaşınan ya da yaralanan derilerde yeni sedef plaklarının büyümeye meyil göstermesidir. Meydana gelen bu olaya \"Köebner favorisi\" denilir.

Tıbbi sonuçlara bakılarak teşhis konulan sedef hastalığında bazen egzama veya alerjik deri hastalıkları da görülebilir. Lokal bir sedef formu olan \"palmoplanter psoriasis\" (El ve ayak sedefi) ise el ve ayak bölgesinde su toplamaları, kaşıntı ve yaralanma şeklinde görülebilir.

Kronik olan sedef hastalığı, herkesin sandığının aksine başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır fakat kronik olduğu için zaman zaman hastalık nüks edebilir. Bu tekrar ataklarının süresi ve aralığı kişiden kişiye değişebilir ve hasta yıllarca tedavi ihtiyacı duyabilir.
" } ] }