{ "title": "Sedef Hastalığı Yüzde Çıkarmı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/Sedef-Hastaligi-Yuzde-Cikarmi-39.jpg", "date": "19.01.2024 04:25:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sedef hastalığı yüzde çıkarmı, sedef hastalığı vücutta her bölgede etkili olabilir. Genellikle dışarıdan fazla görünmeyen yerlerde lezyonlar ortaya çıksa da yüz bölgesinde de görülme olasılığı vardır. Sedef hastalığı yüzde çıktığı zaman bunun gizlenmesi oldukça zordur. Bu nedenle hem sağlığı olumsuz etkiler hem de estetik görünümü bozar. Tedavi edilmediği takdirde sedef hastalığı ilerleyerek başka bölgeleri de etkilemeye başlar. Bu hastalığın ortaya çıkmasına bazı etkenler etki eder. Bunların en önemlisi genetik yatkınlıktır. Ailede sedef hastalığı varsa kişide görülme olasılığı yükselir. Sedef hastalığı yüzde her yaşta çıkabilir. Başlangıçta kırmızı lezyonlar şeklinde görülen sedef hastalığı giderek kabarık lezyonlara ve pullanmaya neden olur. Daha sonra lezyonlarda soyulma ve dökülmeler ortaya çıkar. Sedef hastalığı ilerleyen aşamalarda cilt dışında eklemleri de etkisi altına alabilir. Kişideki diyabet, obezite gibi etkenlerde hastalığın ortaya çıkışı konusunda risk faktörü olarak kabul edilir. Ancak sedef hastalığının oluşma sebebi günümüzde bile kesin olarak bilinmemektedir. Cildin periyodik yenilenme süresinin kısalması sonucunda ortaya çıkan lezyonlar, kişiyi oldukça rahatsız edici hale gelir.

Sedef hastalığı yüzde çıkarmı, neden olur?

Sedef hastalığının yüzde çıkmasına neden olan çeşitli etkenler vardır. Kişinin alkol ve sigara kullanma alışkanlığı bunlardan biridir. Vücutta organ ve dokulara zarar veren bu maddeler, cildi de olumsuz etkiler. Özellikle sigara dumanı en fazla yüzde zararlı etkiler yapar. Cildi etkileyerek sedef hastalığının ortaya çıkışına uygun zemin hazırlar.

Günlük yaşamın giderek daha stresli hale gelmesi nedeniyle, insanların sağlığı da bozulmaya başlamıştır. Vücuttaki bu etkiler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Sedef hastalığının oluşmasına etken hale gelir. Çünkü sedef hastalığı bağışıklık sistemi sorunlardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Alerjik kökenli bir cilt rahatsızlığı değildir.

Kişilerdeki bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonlarda sedef hastalığının yüzde çıkmasına etki eder. Özellikle farenjit ve diğer boğaz enfeksiyonları yüzde çıkan sedef lezyonlarının nedeni olabilir.

Bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlarda yan etki olarak yüzde sedef lezyonlarının oluşmasına neden olabilir. Bu ilaçlar arasında tansiyon ilaçları, kalp ilaçları gibi ilaçlar bulunmaktadır.

İklim koşulları da sedef hastalığının yüzde çıkmasına etki edebilir. Hastalarda yapılan araştırmalara göre soğuk havaların etkisiyle cildin tahriş olmasının sedef hastalığı oluşumunda önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Nemli havalar ise sedef hastalığından korunma için önemlidir.

Sedef hastalığı yüzde çıkarmı, nasıl tedavi edilir?

Sedef hastalığı yüzde çıkarsa, tedavide lezyonların hafifletilmesine yönelik yöntemler uygulanır. Hastalığın tam olarak tedavi edilmesi oldukça güçtür. Lezyonların oluşmasın neden olan hücrelerde birikmeye engel olunmaya çalışılır. Yüzdeki lezyonlar estetik olarak hoş olmadığından, öncelikle nemlendirici kremlerle, sentetik D vitamini alımı, özel şampuanlarla iyileştirilmeye çalışılır. Cildin kuruluğu giderilmeye çalışılır. Tedavide kortizonlu ilaçlarda kullanılabilir. İlaç tedavisi başlangıçta lezyonları bastırsa da daha sonradan şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle hastaların sürekli doktor kontrolünde olması önemlidir. Tedavide gerekirse iğneyle enjeksiyon, fototerapi gibi yöntemlerde kullanılabilir.

" } ] }