{ "title": "Sedef Sabunu", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/sedef-sabunu.jpg", "date": "20.01.2024 18:12:31", "author": "özlem aksüt", "article": [ { "article": "
Sedef sabunu, klinik olarak değerlendirildiği zaman sedef hastalığı ciltte birçok nedene dayanan kronik bir hastalıktır fakat genetik köken ile cildin herhangi bir kısmını etkileyebilir, öncelikli etkilenme alanları kafa derisi, dirsekler, dizler ve lumbosakral bölgedir. (Bel ve sakrum bölgesi) Lezyonlarda kaşınmaya neden olabilir. 4 günde yenilenme, keratinleme döngüsünü tamamlayan epidermal hücrelerin hiper proliferasyonu (Hiper artışı) ile tanımlanmaktadır. Bu durumda deri durumu dışa eritemli plakalarla (Kızarıklıklarla) vurmaktadır. Bir ay kadar bir süre ile yeni cilt hücreleri alt tabakadan üst yüzeye çıkar. Vücutta etkilenen alan %30 kadar bir kısımdır. Sedef hastalığı olan insanların tırnaklarında %13-50 arasında sedef etkilidir. Ardıç Katranı; antiseptik ve kaşıntı önleyici özelliği ile önemli bir etmendir. Keretoplastik etkiler metil naftalin, ksilenol, klinaftalin ve naftol tarafından üretilmektedir.

Sedef hastalığı için birçok tedavi yöntemi var. Bunlar; sistemik, puva, uvb, mevzi, fototerapi, retinoid, kortikosteroid, calcıprotiol, anthralin, metotreksat, siklosporin, toksisite artışı gibi tedaviler. Kafa derisi için çeşitli şekillerde pek çok şampuan çeşidi ticari olarak satışa sunulmuştur. Sedef hastalığından kaynaklanan deri lezyonlarında Ardıç katranının %2.13 oranında kullanıldığı Dermabon sabunun klinik olarak iyileştirilmiş etkiye sahip olduğunu doğruluyor. Lezyonun büyüklüğünü ve derinliğini azaltan doğal bir keratolitik maddedir. Kortikosteroidlerden farklı olarak sedef hastalığından kaynaklanan lezyonların azalmasını ve yok olmasını çok kısa bir sürede sağlar. Steroid Antieflamatuarlardan farklı olarak hastalığın yayılmasının ve kullanımdan sonra büyümesini önler. Deri lezyonlarına sahip olan sedef hastalarının kaynaklanan Dermabon sabunu günlük kullanımı ile gerçekleşecek ikincil etkileri gözlemlemek. Farklı derecelerdeki sedef hastalığına sahip hastaların deri lezyonlarının günlük Dermabon sabun kullanımı ile iyileşme süresini belirleniyor.

Dermabon sabunun kullanımı; lezyonların ebadına göre günde 2 kez yıkanmalıdır. Sabunu yalnızca lezyonların üzerine uygulanmalı, baştan ayağa lezyonların olması durumunda tüm vücuda gözünüze sabunun kaçmaması için gözünüzü çok sıkı kapatarak uygulayınız ve durumu kötü olan lezyonların olması durumunda 30 dakika kadar sabunlu kalınmalıdır. Etikette ne belirtileniyorsa ona göre kullanılmalıdır, üründe belirlenen miktardan ve sıklıktan fazla kullanılmamalıdır. Aksi taktirde bu durum yan etkilerin oluşması olasılığını arttırır. Sabunun kullanımı ile ilgili olarak, hastaların %93ü kullanımının kolay olduğunu söyleniyor, bazı hastalar kullanımın sabunu uygulama süresi ve köpürtme zorluğu nedeni ile karmaşık olduğu söylenmektedir. Dermabon sabunun sedef hastalığı vakalarında lezyonlar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu klinik olarak doğrulanmıştır. Bu iyileşme hafif ve orta şiddetli vakalarda daha net gerçekleşmiştir. Hafif ve orta büyüklükteki vakalarda klinik iyileşme durumu sabunun kullanılmasının üçüncü haftasında daha fazla gözlemlenmiştir. Çok büyük vakalarda klinik bir iyileşme gözlemlenmesi sabunun 8 haftadan fazla kullanılmasından sonra gerçekleşmiştir. Belirlenmiş olan yan etkilerin başlıcası lezyonların kararmasıdır. Bu durumun sadece estetik bir etkisi mevcuttur.

Hastaların az bir kısmında sabunun kullanımından sonra kaşıntı oluşmuştur. Bu durumda banyodan sonra yağlı bir krem kullanımının iyi olacağını ortaya koymuştur. Sedef hastalığının kontrol edilmesinde çok iyi tedavi alternatifidir.
" } ] }