{ "title": "Tırnakta Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/Tirnakta-Sedef-Hastaligi-33.jpg", "date": "20.01.2024 18:55:27", "author": "Ömer Faruk ekemen", "article": [ { "article": "Tırnakta Sedef Hastalığı, Tırnaktasedef hastalığında el ve ayak tırnakları önemli tutulum bölgelerindendir. Aslında bir deri hastalığı olan sedef hastalığına sahip hastaların %10-78 oranında tırnaklarında sedef hastalığı görülebilmektedir. Vücudun başka yerleriyle birlikte görülebileceği gibi sadece tırnaklarda da görülebilir. Genellikle 45-65 yaşları arasında daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Tırnakta Sedef Hastalığı Neden Olur?

Genetik Faktörler: Tırnakta sedef hastalığının görülmesinde genetik yatkınlık önemli bir yere sahiptir. Kalıtsal olabilir ancak bulaşıcı değildir.

Çevresel Faktörler: Tırnağı irrite eden ajanlar, enfeksiyonlar, katiküllerin koparılması, tırnakları uzatmak, protez tırnak kullanmak, tırnak mantarı vb. Tırnağın yapısına zarar veren faktörlerde önemlidir.

Ayrıca diyabetin de sedef hastalığına neden olabileceği düşünülmelidir.

Tırnakta Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalarda tırnak mantarı da görülebilmektedir. Tırnak mantarıyla karıştırılabilmektedir. Ancak tırnakta sedef hastalığının tedavisiyle mantar tedavisi tamamen farklı olduklarından teşhis iyi konulmalıdır.

Tırnakta Sedef Hastalığı Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Tırnakta Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tırnakta sedef hastalığında tedavi için en uygun başlangıç öncelikli sebebin belirlenmesi ve neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Tedavi de nedene yönelik uygulanır. Tırnakta görülen bu anomaliler enfeksiyon kaynaklı ise tedavide uygun antibiyotikler kullanılır. Doktorun yazdığı özel krem ve nemlendiriciler sedef hastalığının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Tırnakta sedef hastalığının tedavisinde tıbbi tedaviyi destekleyici doğal bitki ve yöntemler de uygulanabilir. Uygulanan tedavi sonrası bile bazı hastaların tırnaklarındaki izler geçmeyebilir. Bu izlerin giderilmesinde en etkin yöntem ise lazerle tedavidir. Tüm bunları biliyor olsanız bile asla doktora başvurmadan hiçbir işlem yapmamanızda fayda var. Hastalığınızın en iyi tedavi şeklini doktorunuz belirleyecektir.
" } ] }