{ "title": "Yüzde Sedef Hastalığı", "image": "https://www.sedef.gen.tr/images/yuzde-sedef-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 13:16:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yüzde sedef hastalığı, genellikle ailesel yatkınlık bulunan kişilerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Her yaşta etkili olsa da genellikle 50-60 yaşlarındaki kişileri etkiler. Vücutta en pek çok bölgede etkili olan rahatsızlık, keskin sınırları olan kırmızı renkte üzeri kabuklanan lezyonlarla ortaya çıkar. Yüzde sedef hastalığı en fazla etkili olan türdür. Bununla birlikte tırnaklarda, diz ve dirsekte, saç derisinde, ellerde ve ayaklarda da yaygın şekilde görülür. Sedef hastalığı sadece cildi değil, eklemleri de etkisi altına alan bir rahatsızlıktır. Özellikle erken yaşta etkili olduğunda, eklemler, kal ve damar sistemi, obezite, şeker hastalığı gibi olumsuz etkileri de görülmektedir.

Yüzde sedef hastalığı etkileri yaşam boyu görülmektedir. Ancak alınacak bazı önlemler ve tedavi yolları sayesinde kontrol altında tutulabilir, etkisi azaltılabilir. Toplumda görülme sıklığı %2-3 kadardır. Bu hastaların üçte birinde ailesel yatkınlık olduğu belirlenmiştir. Bu rahatsızlıkla başa çıkabilmek için, yaşam kalitesini yükseltmek için, sedef hastalığının yakından tanınması ve bununla yaşamayı öğrenmek gerekir.

Yüzde sedef hastalığını tetikleyen faktörler

Hastalığı özellikle enfeksiyonlar, alkol ve sigara kullanma alışkanlığı, obezite gibi beslenme alışkanlıkları, stresin etkisinde olma, güneş ışınları, travma gibi etkenler tetikleyebilmektedir. Çocukları nadir olarak etkiler. Çocuklarda görüldüğünde daha ince ve hafif kabuklu lezyonlar ortaya çıkmakta, bunlar daha fazla kaşıntılı olmaktadır. Özellikle küçük bebeklerde bez bölgesinde, koltuk altında etkili olur. Yüzde sedef hastalığı yanında bazı ek sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastaların gözlenmesi ve yaşam tarzı bakımından eğitim verilmesi tavsiye edilir.

Yüzde sedef hastalığı bulaşıcı olur mu?

Bu rahatsızlık bulaşıcı değildir. Yüzde çıkan lezyonlar hastada bile başka bölgeye bulaşmaz. Ortak eşyaların kullanımında sorun çıkmaz. Ancak hastalarda sosyal ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden iş kaybı olabilir, sosyal izolasyon sorunu yaşanabilir.

Yüzde sedef hastalığı tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tanınması ve tetikleyici etkenlerden uzak kalınması oldukça önemlidir. Erken teşhis edildiğinde yüzdeki lezyonlar henüz az miktarda olduğundan daha kolay kontrol edilebilir. Ciltteki lezyonlar %10'dan daha fazla olursa, tedavide fototerapi ya da sistemik tedavi uygulanması gerekir. Tedavide sadece kremlerin kullanılması halinde, sedef hastalığının kontrol altında tutulması hem zor olur hem de buna eşlik edebilecek başka hastalıkların oluşması önlenemez. Günümüzde hala nedene yönelik bir tedavi bulunmasa da uygulanan yöntemler sayesinde yüzdeki lezyonların iz bırakmadan tedavisi sağlanmaktadır. Ancak tekrarlayan özelliği bulunduğundan, lezyonlar tetikleyici etkenler nedeniyle yeniden ortaya çıkmaktadır. Tedavi uygun olduğunda, sedef hastalığı iyilik dönemleriyle seyreder. Özel bir diyet uygulanması gerekmese de sağlıklı beslenmek önemlidir. Hastaların kilo sorunu yaşamaması gerekir.
" } ] }