Sedef Hastalığı Nasıl Geçer Tedavi Çeşitleri
12 Temmuz 2024

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer Tedavi Çeşitleri

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer

Sedef hastalığı, tedavisi mümkün olan ancak kronik bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkla ilgili kişilerin uzmanlar tarafından mutlaka bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Sedef hastalığı, günümüzde halk arasında en yaygın deri hastalıklarından biri olarak bilinmektedir. Hastalığın sedef adını alması ise pembe ve kızarık hafif kabarık bir zemin üzerinde beyaz, büyük ve kuru kepekli lezyonların olması nedeniyledir. Bu lezyonlar 3-4 cm'den 30-40 cm'ye kadar büyüyebilir ve değişik şekillerde bir ya da daha fazla sayıda olabilir.

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Görülme Sıklığı

Sedef hastalığı genellikle yetişkinlerde görülürken, çocuklarda nadir rastlanmaktadır. Lezyonlar genellikle bacak, kol ve gövde gibi bölgelerde ortaya çıkar ve bu bölgelerde doktor muayenesi olmadan da anlaşılabilir. Ancak, saç diplerinde, topukta, ayak altında, eklem yerlerinde egzama tarzı oluşan sedef hastalığını uzmanlar teşhis edebilmektedir. Hatta bazen doktorlar bile teşhis koymakta zorlanabilir. Sedef hastalığı bazen tırnaklarda da görülebilir.

Sedef Hastalığının Nedenleri

Sedef hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak, psikolojik faktörlerin hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Ani şok, üzüntü, stres ve gerginlik gibi durumlar, sedef hastalığını tetikleyen birinci faktörlerdir. Ayrıca, dişte çürük, kulakta iltihap ve idrar yollarında iltihap gibi enfeksiyonlar da hastalığı tetikleyebilir. Bunun dışında, ciddi bir tetikleyici faktör bulunmamaktadır. Sedef hastalığının karaciğerden geldiği ya da yenilen yiyeceklerle alakalı olduğu yanlış bir inanıştır.

Sedef Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığı tedavisinde amaç, hastalığı en aza indirmektir. Çünkü bu hastalığı tamamen ortadan kaldıracak henüz tıbbi bir çözüm bulunmamaktadır. Ancak, belirtilerin önüne geçilerek yenilerinin oluşmasını engellemek mümkündür. Tedavi öncesi bir uzmana görünmek ve ondan destek almak oldukça sağlıklı olacaktır. Oluşan belirtileri yok etmek için öncelikle yerel uygulanan, yani dıştan sürülen ilaçlarla başlanır. Bu uygulamada ilk olarak kepek dökücü ilaçlar kullanılarak o bölgenin temizlenmesi ve diğer ilaçların daha iyi etki göstermesi sağlanmalıdır. Farklı uygulamalar olmasına rağmen, 20 gün içerisinde belirgin bir çözüm sağlanabilir.

Sedef hastalığının belirgin olduğu durumlarda ultraviyole ışını ile özel tedaviler uygulanır. Çok ağır sedef hastalığında ise yan etkiler göz önüne alınarak ağız yolu ilaç veya iğne ile tedavi sağlanır. Kişilerin kendileri uygulayabileceği çözümler de bulunmaktadır. Örneğin:

  • Merhemi sedef olan bölgeye sürerek iyice yumuşatın.
  • Cildinizi alkalik olmayan sabunlarla yıkayın.
  • Kortizon içeren merhemler oldukça faydalıdır fakat doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Beslenmeye dikkat etmek de katkı sağlayacaktır.
  • Et, hayvansal yağlar ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Lifli besinler ve balık tüketimine ağırlık verin.
  • Yüksek potansiyelli vitamin ve mineraller içeren meyve ve sebzeler tüketin.

Sedef Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığının tedavi seçenekleri arasında ağızdan tedavi veya enjeksiyon ile tedavi, D vitamini ile tedavi, ilaç ile tedavi, lazer tedavisi, banyo solüsyonları ve kaşıntı karşıtı tedaviler, güneş ışığı, nemlendiriciler ve salisilik asitler bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Önay

12 Temmuz 2024 Cuma

Sedef hastalığının nedenleri arasında psikolojik faktörlerin önemli olduğu belirtilmiş. Peki, stres ve gerginlikten uzak durmak bu hastalığın belirtilerini azaltmada etkili oluyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, Önay, stres ve gerginlikten uzak durmak sedef hastalığının belirtilerini azaltmada etkili olabilir. Psikolojik faktörler, sedef hastalığının tetiklenmesinde ve mevcut belirtilerin şiddetlenmesinde önemli rol oynar. Stresi azaltacak yöntemler, rahatlama teknikleri ve dengeli bir yaşam tarzı benimsemek, sedef hastalığının kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir. Ancak, her bireyin durumunun farklı olduğunu ve bu nedenle en uygun tedavi seçeneklerini bir uzmana danışarak belirlemek gerektiğini unutmamak önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sedef Hastalığı Kaşıntı Durumu

Sedef Hastalığı Kaşıntı Durumu